Η επανάχρηση κτηρίων είναι μια τάση των τελευταίων χρόνων που έχει δώσει ορισμένα εξαιρετικά δείγματα γραφής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είδαμε πρόσφατα στον Πειραιά. Το design team του Νίκου Αδριανόπουλου, ανέλαβε το concept design της αναδιαμόρφωσης μιας παλαιάς αποθήκης σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό showroom.
Ο χώρος αντιμετωπίστηκε με σεβασμό. Ο καινούργιος σχεδιασμός ανέδειξε τη γοητεία και την απλότητα που είχε το παλαιό κέλυφος κρατώντας εμφανή τα υλικά δόμησης. Ο φωτισμός ακολούθησε τη φιλοσοφία του κτίσματος, με λάμπες γυμνές, τοποθετημένες έτσι ώστε να σχηματίζουν ενδιαφέροντα σενάρια στα επιμέρους σημεία. Η ανεπιτήδευτη ομορφιά των παλαιών υλικών δεν αποπροσανατολίζει αλλά συνοδεύει διακριτικά τα εκθέματα, κρατώντας τη λεπτή ισορροπία υφών και χρωμάτων. Το παιχνίδι που κάνουν ο ευθύς φωτισμός των εκθεμάτων και ο ατμοσφαιρικός φωτισμός του παλιού κελύφους της αποθήκης, προσδίδει μία θεατρικότητα στο χώρο.
Στη μακρινή Οττάβα ένα ζευγάρι εναρμονισμένο με τον αστικό τρόπο ζωής, ζήτησε από τον Andrew Reeves που ανέλαβε το σχεδιασμό μιας μικρής μονοκατοικίας, ανοιχτούς ρευστούς χώρους με στόχο η απλότητα και η συνέχεια των επιφανειών να κάνει το χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος και πιο άνετος. Ο Reeves σχεδίασε μια σφιχτή σύνθεση, κοντά στα δείγματα γραφής που έχει δώσει και παραπέμπουν στο μεταπολεμικό μοντερνισμό. Αξιοποιώντας εξωτερικά και εσωτερικά τη φυσική γοητεία του ξύλου, μαζί με τη ροή των ανοιχτόχρωμων επιφανειών απέδωσε ένα σύνολο με απλότητα, που θα μπορούσε ενδεχομένως να παραπέμψει στο σκανδιναβικό μοντερνισμό του Alvar Aalto.
Το ανεπιτήδευτο λευκό των τοίχων που διαχέει το πρωινό φως των παραθύρων, η πλούσια παρουσία του πεύκου και μια μικρή εσωτερική αυλή που συνδέει διαφορετικές ενότητες του σπιτιού, αφήνουν το χώρο να αναπνεύσει και να δείξει πιο άνετος από όσο πραγματικά είναι. Ενσωματωμένα οργανικά στις κατακόρυφες επιφάνειες των δωματίων βρίσκονται ενεργειακά τζάκια και σόμπες, καθώς το κλίμα εκεί απαιτεί εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης.
Πάρτε μία γεύση.
Αν σας ήρθε η όρεξη να πάρετε το elf σας και να γράψετε ιστορία στον κόσμο του world of warcraft, κάντε το με στυλ. Στον Πειραιά υπάρχει ένα internet καφέ, διαφορετικό από τ’ άλλα.
Η υποδοχή με το high tech βιομηχανικό δάπεδο και τις ενσωματωμένες οπτικές ίνες σε προϊδεάζει για αυτό που θα ακολουθήσει. Οι κεντρικές μονάδες των υπολογιστών, ημιδιαφανείς και ανυψωμένες σε μεταλλικά ράφια που κρέμονται από το ταβάνι, λειτουργούν ως πηγές φωτισμού. Βρείτε τη θέση που σας βολεύει, προθερμάνετε τους καρπούς σας και πιάστε δουλειά! Οι τεχνοτροπίες που έχουν βρει εφαρμογή και ο έμμεσος φωτισμός του χώρου που δε θαμπώνει, θα σας βοηθήσει ώστε να «κατεβάζετε» τα Orcs απερίσπαστοι. Αν μάλιστα είστε σε φόρμα, και σκοπεύετε να κάνετε ολονυχτία, υπάρχει περιοχή ειδικά διαμορφωμένη για παραμονή μεγάλης διάρκειας…
Μη χάνετε χρόνο κάντε μία επίσκεψη να το δείτε και από κοντά.
Όσα Orcs αναζητήσουν ευθύνες για την ταλαιπωρία τους από τους χρήστες του “@SPOT games + more”, ας στρέψουν τα βέλη τους στο team του d-na που έκανε το σχεδιασμό και τη μελέτη φωτισμού.
Όπως είχαμε σημειώσει στο πρώτο αφιέρωμα που κάναμε για τα έπιπλα από μπετόν, το τσιμέντο ως όρος στην Ελλάδα δημιουργούσε για πολλά χρόνια αρνητικούς συνειρμούς. Η άναρχη ανάπτυξη των μεγάλων Ελληνικών πόλεων και η προχειρότητα στο σχεδιασμό των πολυκατοικιών φόρτωσαν με ξένες αμαρτίες ένα ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό. Όμως το μπετόν, πέρα από τις μηχανικές του ιδιότητες, μπορεί να χαρίσει σε καλοσχεδιασμένες κατασκευές μια ξεχωριστή αισθητική γοητεία.
Αυτή τη δυναμική έχουν αναγνωρίσει πολλοί αρχιτέκτονες και διακοσμητές, διαμορφώνοντας χώρους με τη χρήση εμφανούς σκυροδέματος. Επειδή όμως το εμφανές σκυρόδεμα απαιτεί σωστό προγραμματισμό και προσεγμένη εργασία κατά τη διάρκεια της δόμησης, δεν είναι εύκολο να γίνει η αξιοποίησή του σε παλαιότερες κατασκευές. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει μια νέα, (Ελληνική αυτή τη φορά) εταιρεία, που δημιουργεί panels από μπετόν για να δώσει την όψη του αληθινού σκυροδέματος σε χώρους που μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.
Πέρα από τα panels επένδυσης των τοίχων, η Real Beton, έχει δημιουργήσει και μια σειρά επίπλων από τσιμέντο, για χρήση σε επαγγελματικούς χώρους ή σε κατοικίες υψηλής αισθητικής. Πάρτε μια πρώτη γεύση από τις φωτογραφίες που ακολουθούν.
Μια και σιγά σιγά πλησιάζουμε στο Χειμώνα, είπαμε να γράψουμε ένα «καυτό» άρθρο… Με θέμα τί άλλο, το τζάκι! Ούτως ή άλλως ο φόρος που έχει επιβληθεί στο πετρέλαιο έχει οδηγήσει το κοινό στη διερεύνηση κάθε λογής λύσεων για τη θέρμανση της κατοικίας τους, από σόμπες και τζάκια καλοριφέρ, μέχρι αντλίες θερμότητας και θερμοπομπούς.
Ένα από τα συνήθη λειτουργικά και αισθητικά θέματα που παρουσιάζονται όταν ο κεντρικός χώρος διαμονής διαθέτει τζάκι, είναι η θέση που θα έχουν τα υλικά της καύσης. Δηλαδή τα καυσόξυλα. Συχνά το τζάκι αντιμετωπίζεται τελείως αυτόνομα χωρίς πρόβλεψη για ένα στοιχείο που έχει έναν πολύ σημαντικό λειτουργικό χαρακτήρα. Έτσι τα ξύλα για το τζάκι, καταλήγουν να στοιβάζονται σε αυλές, βεράντες και μπαλκόνια.
Στην πραγματικότητα, μια καλή μελέτη μπορεί όχι μόνο να ενσωματώσει οργανικά αυτό το λειτουργικό στοιχείο στο χώρο, αλλά να το αναδείξει και να του χαρίσει χαρακτήρα και γοητεία. Πάρτε μια πρώτη γεύση από σχέδια του Antonio Lupi για το τζάκι και δείτε πως αντιμετωπίζει ο Ιταλός σχεδιαστής το πρόβλημα του αποθηκευτικού χώρου.
Πιστός στο φθινοπωρινό ραντεβού του, ο νέος Κατάλογος ΙΚΕΑ 2013 βρίσκεται ήδη online και υπόσχεται να φτάσει και έξω απ’ την πόρτα σας σε έντυπη μορφή.
Με αφορμή τη νέα του έκδοση, θα ρίξουμε μια ματιά σε μια έξυπνη μετατροπή ενός αδιάφορου και αναξιοποίητου εσωτερικού χώρου σε μια ζεστή και φιλόξενη βιβλιοθήκη. Ο χώρος αυτός ήταν αρχικά ένας μέγαλος και άδειος διάδρομος μιας Γαλλικής μονοκατοικίας, που οδηγούσε στα υπνοδωμάτια του σπιτιού. Η συμμετρία στη μορφή του δωματίου και το μεγάλο ύψος έδιναν την ευκαιρία να σχηματιστεί μια άνετη και μεγάλη βιβλιοθήκη που θα λειτουργούσε ως χώρος διαβάσματος και γραφείο. Για την κατασκευή χρειάστηκαν ούτε ένα ούτε δύο αλλά 60 κομμάτια από βιβλιοθήκες Billy και Benno του IKEA, και ασφαλώς αρκετές ώρες συναρμολόγησης. Μετά από την 60η μάλιστα ο κατασκευαστής έδενε μια βιβλιοθήκη Billy πιο γρήγορα απ’ ότι έλυνε τον κύβο του Ρούμπικ. Τελικά όμως το αποτέλεσμα δικαίωσε τη δουλειά και την υπομονή του.
Αν περάσετε από το εμπορικό κέντρο “McArthurGlen” στα Σπάτα, αξίζει να δείτε τη μελέτη φωτισμού που έχει εφαρμοστεί στο κατάστημα “Toi&Moi”. Η οροφή είναι γεμάτη από εκατοντάδες κομμάτια λευκού χαρτιού που κρέμονται από ειδικά συρματόσχοινα. Από πάνω τους έχουν τοποθετηθεί λάμπες φθορισμού οι οποίες φωτίζουν το χαρτί και κατ’ επέκταση ολόκληρο το κατάστημα. Το αποτέλεσμα του φωτισμού είναι ομοιόμορφο, αναδεικνύει το ρούχο, δεν κουράζει και ανταποκρίνεται και στις ανάγκες εξοικονόμησης ενέργειας. Πάρτε μια γεύση από τις φωτογραφίες και αν κάνετε μια βόλτα από εκεί, δείτε από κοντά το αποτέλεσμα.