Posted on 02-11-2021
Filed Under (Architecture, Design) by sensei

Αυτή η minimal, αστική σοφίτα που βρίσκεται στα νότια της Αμβέρσας, αποπνέει μια υπέροχη λιτή κομψότητα. Οι αρχικές προθέσεις ήταν να προκύψει ένα σχέδιο που θα μεγιστοποιούσε τη θέα στο ποτάμι, αλλά η υλοποίηση δεν έμεινε μόνο εκεί.

Ο αρχιτέκτονας Vincent Van Duysen που ανέλαβε να δημιουργήσει αυτό το έργο, εκτιμά τα εμφανή υλικά και τον καθαρό, διαχρονικό σχεδιασμό. Οι χώροι πλαισιώνονται από γυμνές επιφάνειες σκυροδέματος, με επιμελημένο ξυλότυπο και η χρωματική παλέτα παίζει με γήινα χρώματα. Κυριαρχεί το γκρι σε ψυχρούς και θερμούς τόνους, με μικρές πινελιές από μπεζ και καφέ.

Το εμφανές σκυρόδεμα, το ακατέργαστο ξύλο και το γυμνό μέταλλο αξιοποιούνται με μια λεπτή ισορροπία, και η χρήση αυτών των υλικών συνδέεται ιστορικά με τα παλαιά κτήρια της αποβάθρας. Έχει δηλαδή γίνει μια προσπάθεια εικαστικού διαλόγου ανάμεσα στο νέο και το παλιό.

Παράλληλα, η γλυπτική αντιμετώπιση της αρχιτεκτονικής επεκτείνεται και στο σχεδιασμό των επίπλων και των αξεσουάρ, ώστε κάθε στοιχείο να δένει αρμονικά με το σύνολο. Από το λιτό και καθαρό στις γραμμές του τζάκι δύο όψεων, μέχρι το βεστιάριο, τα έπιπλα της κουζίνας, και των λουτρών.

Πρόκειται για ένα δείγμα εκλεπτυσμένου μινιμαλισμού που αξιοποιεί τα βασικά στοιχεία της μορφής και του χρώματος ώστε να δώσει ποιότητα στο χώρο. Έτσι διαμορφώνεται ένα εξαιρετικό σκηνικό που αναδεικνύει την εξπρεσιονιστική συλλογή έργων τέχνης του ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Comments Off on Σοφίτα σε τόνους του γκρι    Read More   
Posted on 20-11-2015
Filed Under (Decoration, Design) by sensei

Η επανάχρηση κτηρίων είναι μια τάση των τελευταίων χρόνων που έχει δώσει ορισμένα εξαιρετικά δείγματα γραφής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είδαμε πρόσφατα στον Πειραιά. Το design team του Νίκου Αδριανόπουλου, ανέλαβε το concept design της αναδιαμόρφωσης μιας παλαιάς αποθήκης σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό showroom.

Ο χώρος αντιμετωπίστηκε με σεβασμό. Ο καινούργιος σχεδιασμός ανέδειξε τη γοητεία και την απλότητα που είχε το παλαιό κέλυφος κρατώντας εμφανή τα υλικά δόμησης. Ο φωτισμός ακολούθησε τη φιλοσοφία του κτίσματος, με λάμπες γυμνές, τοποθετημένες έτσι ώστε να σχηματίζουν ενδιαφέροντα σενάρια στα επιμέρους σημεία. Η ανεπιτήδευτη ομορφιά των παλαιών υλικών δεν αποπροσανατολίζει αλλά συνοδεύει διακριτικά τα εκθέματα, κρατώντας τη λεπτή ισορροπία υφών και χρωμάτων. Το παιχνίδι που κάνουν ο ευθύς φωτισμός των εκθεμάτων και ο ατμοσφαιρικός φωτισμός του παλιού κελύφους της αποθήκης, προσδίδει μία θεατρικότητα στο χώρο.

 

 

Comments Off on Showroom σε μια παλαιά αποθήκη    Read More   
Posted on 12-11-2014
Filed Under (Decoration, Design) by sensei

Αν σας ήρθε η όρεξη να πάρετε το elf σας και να γράψετε ιστορία στον κόσμο του world of warcraft, κάντε το με στυλ. Στον Πειραιά υπάρχει ένα internet καφέ, διαφορετικό από τ’ άλλα.

Η υποδοχή με το high tech βιομηχανικό δάπεδο και τις ενσωματωμένες οπτικές ίνες σε προϊδεάζει για αυτό που θα ακολουθήσει. Οι κεντρικές μονάδες των υπολογιστών, ημιδιαφανείς και ανυψωμένες σε μεταλλικά ράφια που κρέμονται από το ταβάνι, λειτουργούν ως πηγές φωτισμού. Βρείτε τη θέση που σας βολεύει, προθερμάνετε τους καρπούς σας και πιάστε δουλειά! Οι τεχνοτροπίες που έχουν βρει εφαρμογή και ο έμμεσος φωτισμός του χώρου που δε θαμπώνει, θα σας βοηθήσει ώστε να «κατεβάζετε» τα Orcs‎ απερίσπαστοι. Αν μάλιστα είστε σε φόρμα, και σκοπεύετε να κάνετε ολονυχτία, υπάρχει περιοχή ειδικά διαμορφωμένη για παραμονή μεγάλης διάρκειας…

Μη χάνετε χρόνο κάντε μία επίσκεψη να το δείτε και από κοντά.

Όσα Orcs‎ αναζητήσουν ευθύνες για την ταλαιπωρία τους από τους χρήστες του “@SPOT games + more”, ας στρέψουν τα βέλη τους στο team του d-na που έκανε το σχεδιασμό και τη μελέτη φωτισμού.

Comments Off on WOW με στυλ!    Read More   
Posted on 10-03-2014
Filed Under (Decoration, Design) by sensei

Όπως είχαμε σημειώσει στο πρώτο αφιέρωμα που κάναμε για τα έπιπλα από μπετόν, το τσιμέντο ως όρος στην Ελλάδα δημιουργούσε για πολλά χρόνια αρνητικούς συνειρμούς. Η άναρχη ανάπτυξη των μεγάλων Ελληνικών πόλεων και η προχειρότητα στο σχεδιασμό των πολυκατοικιών φόρτωσαν με ξένες αμαρτίες ένα ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό. Όμως το μπετόν, πέρα από τις μηχανικές του ιδιότητες, μπορεί να χαρίσει σε καλοσχεδιασμένες κατασκευές μια ξεχωριστή αισθητική γοητεία.

Αυτή τη δυναμική έχουν αναγνωρίσει πολλοί αρχιτέκτονες και διακοσμητές, διαμορφώνοντας χώρους με τη χρήση εμφανούς σκυροδέματος. Επειδή όμως το εμφανές σκυρόδεμα απαιτεί σωστό προγραμματισμό και προσεγμένη εργασία κατά τη διάρκεια της δόμησης, δεν είναι εύκολο να γίνει η αξιοποίησή του σε παλαιότερες κατασκευές. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει μια νέα, (Ελληνική αυτή τη φορά) εταιρεία, που δημιουργεί panels από μπετόν για να δώσει την όψη του αληθινού σκυροδέματος σε χώρους που μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

Πέρα από τα panels επένδυσης των τοίχων, η Real Beton, έχει δημιουργήσει και μια σειρά επίπλων από τσιμέντο, για χρήση σε επαγγελματικούς χώρους ή σε κατοικίες υψηλής αισθητικής. Πάρτε μια πρώτη γεύση από τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

beton desk beton trapezi beton epipla beton pagkos panels apo tsimento toixos emfanes beton beton panels emfanes skyrodema

Comments Off on Εμφανές beton, η συνέχεια…    Read More   
Posted on 10-07-2012
Filed Under (Design, Generic) by sensei

Η οικολογία δε θα μπορούσε να συνδυαστεί καλύτερα με την πολυτέλεια, σε αυτά το εξωτικά καταλύματα που βρίσκονται στο Μπαλί. Τα “Alila Villas Uluwatu” έχουν σχεδιαστεί με στόχο να προσφέρουν άνεση, χαλάρωση και ψυχική ηρεμίασε κάθε επισκέπτη. Τοποθετημένα μέσα σε ένα καταπράσινο λόφο και ακριβώς μπροστά από τον ωκεανό εναρμονίζονται απόλυτα με το φυσικό τοπίο. Η προσεγμένη αισθητική και η χρήση φυσικών υλικών, συνθέτουν ένα μοναδικό περιβάλλον που ο καθένας θα ήθελε να επισκεφτεί.

Comments Off on Πολυτέλεια & Οικολογία στο Μπαλί…    Read More   
Posted on 30-08-2011
Filed Under (Design) by sensei

Στη σύγχρονη Ελλάδα το τσιμέντο έχει συνδεθεί κυρίως με έννοιες αρνητικές. Η άναρχη ανάπτυξη των πόλεων κατά τις περασμένες δεκαετίες ταυτίστηκε με τη χρήση του οπλισμένου σκυροδέματος και πολλοί φόρτωσαν τις αμαρτίες και την ακαλαισθησία τους σε ένα υλικό, αποκαλώντας “τσιμεντουπόλεις”, όσες πόλεις έγιναν ασφυκτικές και αφιλόξενες για τους κατοίκους τους.

Στην πραγματικότητα το μπετόν είναι ένα εξαιρετικό υλικό και το μέσο με το οποίο έχουν δημιουργηθεί εκπληκτικά αρχιτεκτονήματα. Αρκεί αυτοί που θα το χειριστούν να έχουν τη γνώση και την έμπνευση να αξιοποιήσουν τις ιδιότητές του.

Μια Σκανδιναβική εταιρεία η Forsberg Form εκμεταλλεύτηκε την ιδιαίτερη υφή και το χρώμα του δημιουργώντας έπιπλα και είδη σπιτιού από μπετόν με ξεχωριστό design και στυλ. Πάρτε μια γεύση από τα τραπέζια και τα ρολόγια που έχουν σχεδιάσει.

Comments Off on Έπιπλα από μπετόν    Read More   
Posted on 26-07-2011
Filed Under (Design) by sensei

Είστε λάτρης των περιοδικών και δεν έχετε που να τα αποθηκεύσετε; Θέλετε να αφήσετε για μια στιγμή το περιοδικό που διαβάζετε και να μη χάσετε τη σελίδα στην οποία βρίσκεστε; Η ομάδα product designers Ding3000, σχεδίασε ένα χώρο κατάλληλο για να στεγάσετε τα περιοδικά σας.
magazine stand
Το magazine stand που δημιούργησαν το ονομάζουν MAGAZIN και έχει την αρχετυπική μορφή ενός σπιτιού. Πέρα από το design όμως έχει και πρακτικότητα καθώς μπορείτε να αποθηκεύσετε μια στίβα από περιοδικά στο εσωτερικό του και να αφήσετε στην “οροφή” αυτό που διαβάζετε, συνεχίζοντας όποτε σας κάνει κέφι από τη σελίδα στην οποία είχατε μείνει.
θηκη περιοδικων
Η απλότητα και η λειτουργικότητα αυτού του stand γοήτευσε και τα μέλη της κριτικής επιτροπής “German Design Award 2012” που το έθεσαν υποψήφιο για τα γερμανικά βραβεία. Αν νιώθετε πως τα περιοδικά σας χρειάζονται μια στέγη πάνω απ’ τα φύλλα τους έχετε το νου σας, γιατί δε θα αργήσει να βγει στην παραγωγή.

περιοδικα

Comments Off on Στέγη για τα περιοδικά σας    Read More