Posted on 09-02-2011
Filed Under (Photography) by lila.k

Στο κέντρο του Ντιτρόιτ, οι δρόμοι είναι γεμάτοι από εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία και πισίνες, κατεστραμμένα «κινηματογραφικά» σπίτια και σχολεία, που όλα μαρτυρούν την επώδυνη παρακμή της πόλης. Οι φωτογράφοι Yves Marchand και Romain Meffre συνέλαβαν με τον φακό τους ό,τι έχει απομείνει από την άλλοτε μεγαλούπολη- και υποδεικνύουν την ευρύτερη ιστορία της μετα-βιομηχανικής Αμερικής.

Το Δεκέμβριο του 2001, το παλιό τμήμα της αστυνομίας του Highland Park στο Detroit, διαλύθηκε προσωρινά. Το κτίριο, που εκκένωσαν, εγκαταλείφθηκε με όλα μέσα σε αυτό: έπιπλα, στολές, γραφομηχανές, αρχεία εγκλημάτων… Ανάμεσα στα συντρίμμια που βρήκαν οι φωτογράφοι Yves Marchand και Romain Meffre εκεί το 2005, υπήρχαν και αμέτρητα διασκορπισμένα, αποσαθρωμένα χαρτονένια αρχεία, όπου όλα έφεραν και ένα γυναικείο όνομα.

Συνολικά 11 γυναίκες είχαν καταγραφεί από την αστυνομία, μεταξύ των οποίων και η Debbie Ann Friday, η Vicki Truelove, η Juanita Hardy, η Bertha Jean Mason και η Valerie Chalk. Κάτω, στο γεμάτο υγρασία υπόγειο του αστυνομικού τμήματος, όπου «τα ανθρώπινα δείγματα» κρατούνταν- και είχαν εγκαταλειφθεί μαζί ό, τι άλλο, οι 2 Γάλλοι φωτογράφοι ξεσκέπασαν και το όνομα εκείνου, που συνδεόταν με το θάνατο όλων αυτών των γυναικών. Ο Benjamin Atkins ήταν ένας πασίγνωστος serial killer. Μεταξύ των ετών 1991 και 1992 άφησε πτώματα των θυμάτων του σε πολλά άδεια κτίρια σε ολόκληρη την πόλη.

Μια φωτογραφία με τον απλό τίτλο Criminal Investigation Report, το αστυνομικό τμήμα του Highland Park στο Detroit αποτελεί μια από τις πολλές ανατριχιαστικές εικόνες σε ένα εξαιρετικό βιβλίο, με τίτλο “The Ruins of Detroit”, όπου ο Marchand και ο Meffre δημιούργησαν από τις 7 εβδομάδων επισκέψεις τους στο Ντιτρόιτ, που ξεκίνησαν το 2005 και διήρκεσαν μέχρι το 2009. Οι φωτογραφίες του βιβλίου εξιστορούν τις αναρίθμητες, παράξενες και θλιβερές ιστορίες της αστικής ζωής της Αμερικής μέχρι και προς το τέλος του 20ού αιώνα. Είναι, επίσης, ένα βιβλίο μαρτυρία, που δεν περιορίζεται μόνο στο να αναδείξει τη δραματικής παρακμή μιας μεγάλης αμερικανικής πόλης, αλλά και του ίδιου του Αμερικάνικου Ονείρου. Ποια ξαφνική καταστροφή χτύπησε το κέντρο του Ντιτρόιτ αναγκάζοντας τους πάντες να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις δουλειές τους, την πόλη τους;

Κατά βάση, οι φωτογραφίες αποτελούν ένα ισχυρό και ενοχλητικό πειστήριο της δόξας και του καταστροφικού κόστους του Αμερικάνικου καπιταλισμού: το κέντρο μιας άλλοτε ακμάζουσας μητρόπολης στο πιο ισχυρό έθνος της γης, μεταμορφώθηκε σε πόλη- φάντασμα, με ερειπωμένα κτίρια και δρόμους. Ωστόσο, κι εδώ, υπάρχει μια ομορφιά, όμοια με εκείμη των εικόνων του Robert Polidori μετά τον τυφώνα Κατρίνα, στη Νέα Ορλεάνη. «Είναι σα να αφέθηκε το Ντιτρόιτ να πεθάνει», λέει ο Marchand. «Πολλές φορές θα μπαίναμε σε τεράστια κτίρια art deco με πολυελαίους κάποτε εκθαμβωτικούς, στολισμένες κολώνες και ασυνήθιστες τοιχογραφίες, και όλα ήταν έτοιμα να καταρρεύσουν, γεμάτα σκόνη, ενώ η αίσθηση ότι έμπαινες σε ένα χαμένο κόσμο ήταν απίστευτα έντονη. Κατά ένα πολύ ρεαλιστικό τρόπο, το Ντιτρόιτ είναι ένας χαμένος κόσμος – ή τουλάχιστον μία χαμένη πόλη, όπου το μεγαλείο του παρελθόντος της είναι παντού εμφανές».

Αυτήν την αίσθηση απώλειας είναι που συνέλαβαν οι Marchand και Meffre από εικόνα σε εικόνα… «Σαν Ευρωπαίοι, κοιτούσαμε με τα μάτια ενός ξένου, κάτι που έκανε το κέντρο του Ντιτρόιτ να μοιάζει ακόμα πιο παράξενο και δραματικό¨, λέει ο Meffre. «Δεν είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε άδεια κτίρια, άθικτα…Στην αίθουσα χορού Vanity μονάχα, είδαμε 4 γιγάντιους πολυελαίους art deco, πανέμορφα αντικείμενα, μοναδικά. Μου φάνηκε απίστευτο που ήταν ακόμα εκεί. Είναι σαν η Αμερική να μην έχει αίσθηση της δικής της αρχιτεκτονικής ιστορίας και κουλτούρας».

Comments Off on The Ruins of Detroit    Read More